Basispickle of pekelvloeistof voor snelle pickels

Moeilijkheidsgraad: Beginner
Bekijk galerij 1 foto

Basispickle of pekelvloeistof voor snelle pickels

Deze pekelvloeistof heb ik altijd in de koelkast staan om snelle pickles te kunnen maken. Maak een grote pot en bewaar hem in de koelkast, de pekel is zeker zes maanden houdbaar. Vanwege de zuurtegraad, suiker en zout is deze ook geschikt om een toegevoegd ingrediënt langer houdbaar te maken. Je kunt ook een andere zoetstof zoals agave nemen. Wees je dan bewust dat je alleen snelle pickles kunt maken en de pekel zelf slechts een maand kunt gebruiken. Agave is te vloeibaar om je pickles langer houdbaar te maken.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Bereidingswijze

  1.  

    1. Doe al je ingrediënten in een pan en breng aan de kook.

    2. Blijf roeren totdat alle suiker en zout zijn opgelost.

    3. Laat afkoelen en bewaar in schone pot in de koelkast tot gebruik.

     

Notitie

Dit is een basispekel. Je kan aan deze pickle ook andere specerijen toevoegen zoals steranijs bv. Je kan hier heel veel groentes mee pickelen: komkommer, paprika in julienne, wortel, kool fijn gesneden, rammenas of rettich of radijsjes. Experimenteer en proef. Kijk wat jou favouriet is. Deze techniek is ook een mooie no waste..

Waaruit bestaat inmaakazijn: De inmaakazijn moet dus te zuur zijn voor bacteriën, maar niet zo zuur dat wij het niet meer lekker vinden. Vroeger waren conserven veel zuurder dan tegenwoordig. We weten nu dat bij een zuurpercentage van 0,8% bacteriën niet overleven. De meeste azijn uit de supermarkt is rond de 5%. Als we dus een liter azijn verdunnen met een liter water krijg je een vloeistof met een zuurpercentage van 2,5%. Bij het inmaken stop je in een pot de groenten / komkommers / augurken / enz. en vult de pot tot aan de rand met de inmaakazijn. Je hebt dan meestal rond de 40% vloeistof nodig, de overige 60% zijn de groenten. Omdat groenten vooral uit water bestaan en zo dus meehelpen om die 2,5% nog meer te verdunnen krijg je dan een vloeistof met een 1% zuurpercentage. (0,4 x 2,5% = 1%).

Min

Share it on your social network