Bloemkoolpizza met tomatensaus en sambal matah
In dit fusion (italie meets india) gerecht gaan we meer groentes verwerken in de "pizza" bodem. Deze wordt glutenvrij, door het gebruik van boekweitmeel en wordt gebonden met lijnzaad.
Ook laten we zien dat de snijtechnieken van invloed zijn op de smaak en aroma's van het gerecht. Als je de sambal matah te lang pulst, wordt het geheel alleen nog maar bitter.
We bereidden de olijven op 2 manieren, waarvan 1 in de droogoven..
De umami in dit gerecht komt uit de paddenstoelen, de olijven en de tomaten. Een frisse tegenhanger vinden we in de gepickelde spinazie. De basispickle is 1 van de eerste basisbereidingen die je zeker in de koelkast moet hebben staan.
Een mooi eenvoudig voorgerechtje of lunch gerechtje met verassende smaken en veel texturen
Ingrediënten
Bodems
Topping (begin 12 uur eerder)
Tomatensaus
Sambal matah
Bereidingen
-
Bodems
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe over in de magimix en pulseer tot stukjes/korrels, let op niet te fijn. Verdeel de bloemkool anders in kleinere porties voor het pulseren. Doe lijnzaad, knoflook en basilicum in de magimix erbij. Pulseer alleen om te mengen. Voeg het gemalen lijnzaad toe, de oregano en het boekweitmeel. Pulseer nog een keer om te mengen. Zorg dat het mengsel niet te nat wordt of een saus vormt. Maak op smaak met peper en zout en citroensap. Vorm van het mengsel bodems van 9 cm doorsnee, op een bakplaat bekleed met bakpapier, van ongeveer 2-3 mm dik. Bak 15-20 minuten op 175 graden, draai ze dan voorzichtig om (als de onderkant nog iets vochtig is) en bak nog 5 minuten.
-
Toppings
Toppings
Houd een eetlepel olijvenplakjes apart en droog de rest in de droogoven op 60 graden gedurende 10-12 uur (of tot ze droog genoeg zijn en licht krokant). Je hebt niet alle olijven nodig, maar de gedroogde olijven zijn ook erg lekker om in andere gerechten te gebruiken.
Blancheer de spinazie in gezouten water, zet apart. Blancheer de wilde spinazie een halve minuut in zout water. Giet af en druk er het vocht uit. Zet minimaal 30 minuten in de picklevloeistof. Meng voor gebruik de wilde spinazie met de sesamzaadjes. Bak de champignons in de olie tot bruin en gaar, maak op smaak met zout en peper. Zet apart.
Bak de apart gehouden olijven even tot ze warm zijn. Laat uitlekken in een vergiet en droog af met keukenpapier. Zet apart.
-
Tomatensaus
Verhit de olie in een pan, bak de uien bruin en voeg dan knoflook toe. Bak nog 1 minuut, Voeg de tomaten toe en laat pruttelen tot een dikke saus. Voeg tijm, oregano en basilicum toe en maak op smaak met peper en zout.
-
Sambal matah
Snijd de sjalotjes, citroengras, peper en limoenblad in stukjes. Doe deze in de kleine kom van de magimix en pulse. Maak er geen (!) fijne saus van. Als de citroengras te vezelig is, gebruik dan de citroengras etherische olie kristallen. De kern (beetje paarsig is meestal wel te doen). Voeg limoensap en olie toe en maak op smaak met zout. Als je deze sambal te ver ‘pureert’ wordt de smaak ook te scherp en bitter.
-
Plating
Neem de bodems uit de oven. Bedek met een laagje geblancheerde spinazie, dan tomatensaus, dan een beetje van de spinaziepickle, de champignons en de gebakken olijven. Top met de sambal en de gedroogde olijven. Serveer warm.