Libanees brood
Je kunt met de toppings variëren, we hebben hier ui gebruikt, maar je kunt ook een olie met ras el hanout gebruiken of andere kruiden, of uien met port mengen. Deze onderstaande versie hebben we gebruikt bij de pompoenkroketjes.
Brood en toppings
Instructions
Video
Bereidingswijze
-
1. Doe de bloem en het zout in een deegkom. Test de gist in een deel van het water. Het water moet lauwwarm zijn en niet boven de 40°C, anders gaat je gist dood. Voeg eerst je geactiveerde gist bij de bloem en meng alles met de deeghaak gedurende 10 minuten tot je een glad glanzend deeg hebt. Is het te droog voeg dan beetje bij beetje de rest van het water toe. Dek het deeg af en laat een uur op een warme plek rijzen.
-
2. Hussel de uienringen met wat olijfolie en breng op smaak met zout en chilivlokken. Meng met de gehakte pompoenpitten.
-
3. Stomp het deeg in. Verdeel het deeg in tweeën en rol uit op een met bloem bestoven werkplek. Rol tot een rechthoek van 35 bij 20 cm van ongeveer 1,5 cm dik. Bestrijk het uitgerolde deeg met de helft van het uienmengsel. Bedruppel met olie. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de tweede deel van het deeg. Laat nog 10 minuten rusten. Bak af op 180°C in ongeveer 20 minuten.
Notitie
Werken met gist
- We testen de gist altijd voordat we het toevoegen aan het deeg, zodat we zeker zijn dat de gistcellen nog actief zijn. Belangrijk is dat je de gist test in een klein gedeelte van het vocht dat je in het recept nodig hebt.
- Je voegt dat na de activatie als eerste toe aan je deeg, omdat je wel al je gist nodig hebt in het deeg, maar misschien niet al het vocht. Iedere bloem- of meelsoort neemt anders vocht op (de teelt, grondsoort en klimaat spelen allemaal een rol bij de het ontwikkelen van de gluten en zetmeelverhouding en bepalen dus de hoeveelheid vocht die het specifieke graan kan oppakken. Dat kan tot 1 liter per kilo bloem verschillen). Doe het vocht er daarom altijd geleidelijk bij tot je een goed deeg hebt.
- Gebruik zo min mogelijk bloem bij het kneden van het deeg anders wordt het droog. Kneed rustig, wees lief voor je deeg. Bloem aan de buitenkant van je deeg gaat verbranden en wordt bitter. Gebruik niet te veel bloem op de werkplek om het deeg uit te rollen. We stuiven de bloem en draaien het deeg vaak om, zodat het niet gaat plakken. (zie video Libanees brood)
- Ik gebruik ook liever een rolstok bij het uitrollen dan een zware deegroller zodat ik niet te veel kracht zet. Rol van binnen naar buiten gelijkmatig over het deeg.
- We kneden hier vrij lang omdat we de gluten willen ontwikkelen. Deze geven structuur aan het brood en vangen de koolzuurgassen van het de gist op, zodat het brood gaat rijzen. We werken hier juist met lauwwarm water, kou stremt de glutenvorming.
- Heb je een oven met stoomfunctie, bak het brood het eerste gedeelte dan met stoom zodat de buitenkant van het deeg vochtig blijft en makkelijker kan rijzen. Zodra de korst wordt gevormd, krijgt het brood zijn vorm. Haal zodra het brood gerezen is, de stoom eraf en bak droog na zodat de korst nu kan settelen.