Pruimen-biet-fruitleather met ‘geitenkaas’ op haverkoekje

Opdieningen: 4 Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Bekijk galerij 3 foto's

Pruimen-biet-fruitleather met ‘geitenkaas’ op haverkoekje

Wie houdt er niet van biet in combinatie met geitenkaas. Een duo made in heaven. Wist je dat je dat deze combinatie ook plantaardige kan maken en zelfs verfijnen door het toevoegen van truffel. Een fris, zoete amuse met umami en ook nog glutenvrij.

We maken eerst een dunne groente fruitleather, waarbij we gebruik maken van de pectines die van nature in de pruimen zitten.

Deze wordt gevuld door de huisgemaakte notenkaas, die we gefermenteerd hebben en waar nog meer umami aan toegevoegd is met truffel en edelgistvlokken, miso en een vulling van zwarte olijven.

We serveren dit op een glutenvrij haverbiscuit, gebonden met psylliumvezels. Een handige glutenvervanger.

Een fantastische amuse.

Let op: heb je nog geen vegan "geitenkaas" in de koelkast staan. Begin dan 2 dagen eerder om de kaas te maken. Deze kaas is fantastisch om in je vriezer te bewaren.

De basispickle is ook handig om op voorraad te hebben. Dit keer vullen we de pickle aan met hibiscus. Deze geven een prachtige kleur en geur aan onze rode uitjes straks.

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Opdieningen: 4 Beste seizoen: Zomer Dieet:

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Fruitleather (geeft 2 vellen)

Vulling (voor 1 vel)

Haverkoekjes

Gepicklede rode ui

Instructions

Video
  1. Voor de vulling

    Als je geitenkaas in de vriezer bewaard hebt, laat het dan eerst 30 minuten op kamertemperatuur staan, voordat je het verwerkt. Meng de geitenkaas met de soyanande en maak op smaak. Het moet een spuitbaar mengsel zijn. Doe over in spuitzak.

  1. Fruitleather

    Ontpit de pruimen en snij fijn. Doe het fruit met de biet, de agave, de bramen en wat zout in een pan en breng aan de kook. Laat 10 minuten sudderen totdat de ingrediënten zacht zijn en hun vocht loslaten. Doe over in een blender en pureer fijn. Haal door een zeef. Proef nog even af en breng op smaak. Neem 2 bakplaten met siliconen matten en giet een dunne laag egaal over de mat.  

    Plaats de platen in de oven op 90 graden en laat uitdrogen (ongeveer 1½ -2 uur). Haal uit de oven als het droog aanvoelt en laat afkoelen. Je kan de fruitleather opgerold bewaren in bakpapier in een tupperware. 

     

  2. Gepicklede rode ui

    Meng de basispickle met de hibiscus. Doe de rode ui in het mengsel en laat minimaal 4 uur marineren tot 1 nacht.  

  3. Haverkoekjes

    Meng voor de haverkoekjes het meel, de psylliumvezels en het zout in een keukenmachine. Pulse de boter erdoorheen en dan geleidelijk het water tot het deeg een bal vormt. Pulse als laatste de salie even mee. Haal het deeg uit de kom en rol in folie en laat 30 minuten rusten. Rol uit, eventueel tussen bakpapier of folie. Steek rondjes uit van 5 cm. Bak ze af op 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Laat afkoelen en bewaar in luchtdichte tupperware. 

     

  1. Plating
    Snijd van 1 fruitleather een strook van 10 bij 30 cm. Leg de strook op plastic folie. Spuit het kaasmengsel op de fruitleather in het midden. Rol de fruitleather net al bij sushi over de vulling en rol op. Trek de plastic folie strak om de rol heen zodat je zoiets krijgt als een sushirol. Leg in de vriezer tot gebruik, minimaal 2 uur. Dat maakt het snijden mooier. Snijd de rol in stukken van 4 cm en serveer op een haverkoekje met de gepicklede rode ui erbij.

Equipment

Keywords: amuse, Bietenleather, vegan geitenkaas, pectines, psylliumvezels

Dit recept proberen?

Wil je inspiratie delen?

Min

Share it on your social network