Snijtechniek mandoline
De mandoline klinkt als een muziek instrument, maar in de keuken gebruiken we dit apparaat om hele mooie gelijkmatige plakken te krijgen.
![](https://www.viphealthandnutrition.nl/wp-content/uploads/2025/01/image-26.jpeg)
Instructions
-
Mandoline
Gebruik een mandoline voor het schaven van harde en zachte groente- en fruitsoorten in plakken, in de breedte of in de lengte. Zo krijg je altijd gelijkmatige dunne plakken of repen.
Â
Zet de mandoline stabiel neer als hij pootjes heeft, niet op je plank maar meteen op je werkbank.
Â
Zet een schaal klaar waar je je gesneden product in kunt leggen.
Â
Stel de dikte in van je plakken. Bij het gebruik van een mandoline is het belangrijk om de snijhoogte goed in te stellen. Deze hoogte bepaalt de dikte waarin de groente of het fruit gesneden wordt. Test altijd even of de dikte van je product goed is. Vergeet niet je mes dan op die dikte vast te zetten, anders verplaatst het mes door de druk van het snijden. Snijd je grote hoeveelheden, controleer dan herhaaldelijk of de dikte van je product nog gelijk is.
Â
Is de mandoline goed ingesteld? Dan is het tijd om te snijden. De meeste mandolines leveren een speciale ‘snij-hoed’ mee. Hiermee beweeg je de groente over de mandoline zodat je snel en veilig kunt snijden.
Â
Ga je lange plakken of repen maken, snijd je product op de lengte die in zijn geheel over de mandoline kan bewegen. Je houdt altijd een laatste restje over die je weer voor de bouillon of een puree kan gebruiken.
Â
Tip
Er zijn mandolines met verschillende mesjes verkrijgbaar waarmee je ook julienne of ruitjes kunt snijden. Wij gebruiken die in de opleiding niet.
Â
Â