De basis van het koken begint bij het snijden en het gebruik van je mes. Het mes is je basisgereedschap in de keuken. In principe kun je alles met je mes. We snijden groenten om de garing te bevorderen en natuurlijk om het product visueel aantrekkelijk te maken. Belangrijk is het om de groenten in even grote stukken te snijden, zodat alles tegelijkertijd gaar is. Verder is het heel belangrijk om je mes goed vast te houden en de juiste snijtechniek te gebruiken. Zo voorkom je (RSI-)klachten aan pols, elleboog of schouder en blijft je mes langer scherp. Ook bewaar je meer aroma's in je ingrediënten als je een scherp (groot) mes gebruikt en een goede snijtechniek hebt. Reden genoeg om te starten met oefenen.
Om veilig, snel en goed te snijden moet je een goede houding aannemen. Zorg ervoor dat je op de goede hoogte snijdt. Leg een antislipmatje of een nat doekje onder je snijplank zodat de plank stabiel ligt. Zet een afvalbakje klaar waar je de schillen en de rest van de groentes in kunt doen. Zo houd je je werkplek schoon.
Neem het mes in je volle hand. Plaats geen wijsvinger bovenop. Dit zorgt voor instabiliteit en vergroot de kans dat je in je vingers snijdt en RSI krijgt omdat je de kracht uit één vinger haalt in plaats van je hele hand. Houd je pols zo recht mogelijk.
De linkerhand gaat straks het product vasthouden en is de begeleider van het mes. Links bepaalt hoe groot de stukjes worden. Je plaatst je hand ‘hol’ als een soort klauwtje op de plank met de vingertoppen onder je knokkels gevouwen. Op deze manier kun je niet in je vingers snijden.
Nu is rechts aan de beurt. Met het mes maak je een constante beweging in een soort cirkelvorm. Het puntje van het mes begint op de plank, net over het product. We gaan naar voren snijden. Vanuit het puntje gaan we het hele lemmet afwikkelen over de snijplank tot we bij het eind van het mes zijn, in een voorwaartse beweging. Er is dus constant contact met de plank. Als je daar bent aangekomen, til je het mes weer op z’n punt en trek je het mes naar achter. Dan begint de handeling weer opnieuw. Je maakt dus een cirkelbeweging. In de video is goed te zien hoe je het mes moet afwikkelen.
Als we gaan snijden houden we het lemmet van het mes tegen de vingerkootjes van de linkerhand. Probeer eerst het mes op de goede manier te bewegen langs je linkerhand. Belangrijk hierbij is dat je steeds contact maakt met je hand en het mes en de punt van het mes op de plank laat staan.
Bekijk de video om te zien hoe je je mes moet vasthouden en om de verschillende snijtechnieken te bestuderen.
De eerste stap is het afsnijden van de kop, dus de tegenoverliggende kant van de wortels. Als je dit gedaan hebt, leg je de ui op de snijkant op de plank. Nu snijd je de ui door de wortel in tweeën. Als je het goed gedaan hebt, heb je nu aan beide helften een stukje wortel zitten.
Dan is het tijd om de ui te schillen. Je trekt de schil gewoon over de wortel heen. De wortel zorgt ervoor dat de rokken bijeenblijven en niet gaan schuiven als we dadelijk de ui gaan snipperen.
Dan gaan we de ui insnijden, eerst verticaal. Je begint aan de kant van de wortel. Met het puntje van je mes snijd je de ui net iets voor de wortel in. Zorg ervoor dat je niet helemaal doorsnijdt, de hele ui moet aan elkaar blijven zitten.
Dan snijden we de ui nog een keer horizontaal in, ook weer zo ver mogelijk, maar niet helemaal door. Bij een grote ui, kun je meerdere keren horizontaal insnijden.
De laatste stap is het snijden van de ui op de basismanier. Het resultaat is een fijngesnipperde ui.
Brunoise snijden is blokjes maken. Je snijdt dus eerst julienne en met een extra stap extra maak je mooie kubusjes van 3×3 mm.
De brunoise kom je veel tegen in soep, maar ook in toppings of salades.
Snijd de wortel julienne in 3 mm. Draai de repen 90° en snijd er kleine blokjes van. Houd weer 3 mm aan.
Als je dit gedaan hebt, houd je brunoise over.
Eminceren doe je wanneer je je groenten, paddenstoelen, knoflook of fruit in erg dunne plakjes snijdt.
Leg je product zo stabiel mogelijk op je snijplank. Maak een klauwtje met je linkerhand en laat het lemmet rusten langs de knokkels. Snij met een cirkelbeweging dunne plakjes.
Als je halve plakken nodig hebt, snij je bijvoorbeeld de courgette in de lengte door en leg je een platte kant op de snijplank. Snij weer in de beschreven methode plakjes. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te snijden.
Voor mensen die paprika lastiger kunnen verteren, helpt het wegsnijden van de vezels aan de binnenkant alsook het wegsnijden van het velletje aan de buitenkant. Je draait de paprika dan gewoon om en snijd weer onder je hand het velletje er zo dun mogelijk af.