Tomatensoep met pasta, heerlijke comfort food, maar hoe krijg je die nou wat verfijnder? In dit gerecht spelen we met het platen. Er wordt een umami rijke bouillon getrokken en vervolgens gezeefd tot een prachtige heldere bouillon. Deze lijkt heel onschuldig, maar verrast door de hoge smaakintensiteit. De tomaat wordt gevuld met fregola met even groot gesneden brunoise van knolselderij. Zo meng je de pasta met meer groentes en heb je afwisseling in bite.
Erbij een plantaardige pesto van pistachenoten waar we de umami aanvullen in de vorm van edelgistvlokken.
De rijke en rijpe smaken vinden nog een mooie tegenhanger in de citroenolie.
Zo maak je van een alledaags gerecht een blikvanger!
Let op we gebruiken in dit recept witte balsamico, de donkere balsamico geeft teveel verkleuring.
Fregola is een pasta vorm die lijkt op parelcous en geeft het gerecht de nodige bite.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Deze ventilator zorgt ervoor dat je warme lucht in de oven verdeeld wordt. De warmte komt van de warmte elementen die onder en/of boven in de oven zitten. Door de circulatie van deze hete lucht vindt er een snellere overdracht van de warmte plaats, waardoor je sneller kunt bakken dan in een gewone oven. Hierdoor is hij ook sneller opgewarmd en kun je dus tijdens het bakken ook sneller de temperatuur aanpassen. Nadeel is wel dat het soms wat te hard kan gaan, de temperatuur wordt vaak verlaagd met ongeveer 20 graden in deze ovens. Je kan tegelijk op verschillende hoogtes in je oven kunt bakken. Door de luchtcirculatie komt de warmte dus overal.
Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd en is een oven die bakt op basis van onder- en bovenwarmte. Het gaat bij deze ovens dus niet om circulatiewarmte, maar om stralingswarmte van onder en boven. Hierdoor ontstaat er een stabielere verdeling van de warmte (ten opzichte van de heteluchtoven) en zal je bakresultaat daardoor ook mooi gelijkmatiger uit de oven komen. Het beste bij gebak is om in het midden van de oven te bakken. Vaak moet je hierbij je plaat draaien tijdens het bakken of naar boven of onder schuiven.
Een gasoven vind je meestal in een compleet fornuis. De oven wordt verwarmd door een gasbrander onderin de oven en moet je vaak ook aansteken (al dan niet met een automatische vonk-ontsteker). Het warmte element onderin de oven bestaat uit een leiding die het vuur in verschillende kleine vlammetjes verdeeld. Het voordeel van een gasoven is dat hij goedkoop is in zowel de aanschaf als het gebruik. Je kunt hem heel goed snel opwarmen en te temperatuur reguleren. Echter om met nauwkeurige temperaturen te werken is het wat lastiger. Vaak geeft de oven standen aan ipv de temperatuur, dus gebruik bij een gasoven altijd een thermometer zodat je de juiste temperatuur te pakken hebt. Ook ligt de laagste temperatuur van deze oven vaak redelijk hoog (vanaf 150C). Omdat de warmte flink van onderen komt kun je in deze oven de vormen vaak beter iets hoger zetten