Zaden-vijgenbroodjes met paddenstoel-walnootpaté
In dit gerechtje gaan we binden met psylliumvezels. Eigenlijk 1 van de meest gebruikte toepassingen bij glutenvrij bakken. Let op dat je niet teveel gebruikt, want dan krijg je zo'n glibberig slijmerig mondgevoel.
De ingrediënten in dit gerecht kunnen eindeloos variëren als je maar de verhoudingen aanhoudt.
We hebben ze nu als broodjes gebakken, maar je kan ze ook als crackers/roggebrood bakken en dan met de pate vullen en net als in het recept van de tompouce op zijn kant serveren. Dan wordt het een chique voorgerechtje.
Als broodjes gebruik ik ze vaak voor onderweg als soort muesli bol. De manier van platen en de condimenten die je erbij serveert bepalen dus de stijl van je gerecht.. Brunch met vrienden, chique diner, on the go simpel.
De pate is een umami bommetje met als basis walnoten. In een weckpotje met een laagje olie erop kan je die best tijdje bewaren.
Zorg je weer voor een contrasterende frisse smaak bij dit rijpe en zoete gerecht? Kimchi zuurkool, augurkjes kunnen allemaal.
Ingrediënten
Zadenbroodjes (5 stuks) (begin 1 dag eerder)
Paddenstoel-walnootpaté
Erbij
Instructions
Zadenbroodjes (begin 1 dag eerder)
-
Meng de psylliumvezels met het water op kamertemperatuur en laat 5 minuten staan. Het zal een dikke brij worden. Doe de noten over in de keukenmachine en pulseer kort, voeg de zaden en pitten toe en pulseer weer even. Voeg de gedroogde vijgen toe en pulseer een laatste keer. Er moet structuur blijven, het mag geen meel worden.
-
Doe het notenpittenmengsel in een kom en voeg amarantmeel, agave, zout en gesmolten kokosboter toe. Meng de psylliumpap erdoor. Meng goed en dek af met folie. Laat minstens 1 uur staan, maar nog liever een hele nacht.
-
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het mengsel in bakvormpjes, bijvoorbeeld een muffinvorm. Maak 5 kleine, individuele broodjes. Bak de broodjes in 45-55 minuten af, afhankelijk van de grootte. Laat afkoelen op een rooster.
Paddenstoel-walnootpaté
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheur de oesterzwammen in stukjes, verwijder harde steeltjes van de shiitakes en snijd in kwarten en snijd ook de kastanjechampignons in stukken. Verdeel de paddenstoelen over de bakplaat, besprenkel met olie en strooi zout, geriste tijm, knoflook- en uienpoeder erover. Hussel goed door en rooster 10-15 minuten in de oven, schep af en toe even om. Haal de paddenstoelen uit de oven en laat wat afkoelen.
-
Doe over in een high speed blender of keukenmachine, voeg de overige ingrediënten erbij en pulseer tot een fijne paté. Proef goed en breng verder op smaak met, peper, zout en/of citroensap. Bewaar in een (weck)potje, met een laagje olijfolie en groene peperkorrels bovenop.
Plating
-
Snijd de broodjes doormidden, besmeer royaal met paté of probeer een strakke quenelle te maken. Leg er wat slierten kimchi, zuurkool of plakjes augurk bovenop.