Zomerweek; Botanisch erfgoed in la meuse:
Botanisch erfgoed in la meuse: verkennen, verzamelen en verwerken, een ontdekkingsreis.
Daarom gaan we op zoek naar de mooiste plekjes en de leukste plantjes.
Van de duizenden soorten gewassen waar mensen vroeger van leefden, zijn er nog maar negen die wereldwijd het hoofdbestanddeel van ons voedsel vormen. Wat we kopen en eten is wereldwijd steeds meer gelijk. Deze homogenisering ondermijnt de veerkracht van de aarde.
Allerlei lokale rassen en variëteiten verdwenen. Dat heeft de veerkracht van ons hele systeem ondermijnd. Ons voedsel is enorm kwetsbaar geworden voor plagen en voor klimaatverandering.
Daarom gaan we kijken naar manieren om de complexiteit van de natuur weer te omarmen.
Waarom in la Meuse?
De Meuse ligt aan het noordoostelijke uiteinde van de Diagonaal van de Leegte, een dunbevolkt gebied in Frankrijk dat vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Door de stroom van de Maas en haar zijrivieren ontstond er een variatie aan bodemtypes, van vruchtbare uiterwaarden tot arme kalkgronden en oude bossen. Deze regio herbergt een rijke diversiteit aan planten, waaronder de eenbes, die vroeger werd gebruikt tegen besmettelijke ziekten, en een grote verscheidenheid aan wilde orchideeën en klavers. Ook akkeronkruiden, die hun weg naar de meuse als zaad tussen het graan hebben gevonden, en de link met de geboorte van de landbouw hebben, zoals groot spiegelklokje en naaldkervel, zijn hier nog te vinden.
De Meuse ligt ook op de noord-zuidgrens van een klimaatzone, waardoor zowel planten uit noordelijke als zuidelijke klimaatzones hier voorkomen. Deze unieke ligging draagt bij aan de enorme biodiversiteit in dit gebied.
Waarom deze week?
Onze toekomst hangt af van de genetische variatie die de natuur ons biedt.
Tijd in de natuur doorbrengen en wildplukken verbindt ons niet alleen met de omgeving en bevordert ons welzijn. Biodiversiteit zorgt voor robuustere planten, en daardoor ook dat onze gezondheid robuuster is. Terwijl ons huidige voedselsysteem sterk is gehomogeniseerd – slechts negen gewassen vormen nu het hoofdbestanddeel van ons voedsel, wat de veerkracht van de aarde en ons voedsel ondermijnt – toont wildplukken ons de diversiteit die we zijn kwijtgeraakt. Door lokale en inheemse flora te leren kennen en te gebruiken, herontdekken we de complexiteit van de natuur en versterken we onze veerkracht tegen plagen en klimaatverandering. Deze ervaring helpt ons om duurzamer met de natuur om te gaan, precies wat we deze week willen bereiken.
Wil jij de complexiteit van de natuur weer omarmen??…
Door wie?
Victor van Pieterson
radio programma vroege vogels
Links:
– Radio programma vroege vogels
– Interview op youtube victor van Pieterson on den Haag’s inner-city flora
– Herbarium – schilderswijk
Ingrid van Haalen
De 1001 soorten tuin met 1001 verhalen in het departement Meuse
Na jarenlange ervaring in het kweken van (inheemse en oude rassen) planten en het maken van kruidenzouten fungeert de Jardin d’Ingrid als een dynamisch platform voor diverse activiteiten die zij samen met collega’s organiseert om kennis te delen. Hoewel de kwekerij, die deel uitmaakte van de tuin, in 2020 stopte, blijft zij kruidenzouten maken van eigen gekweekte en wilde kruiden. Deze unieke producten zijn verkrijgbaar in lokale producenten winkels, waar zij streeft naar het aanbieden van authentieke smaken. Ingrid zet zich daarnaast in voor lokale botanische rijkdom en ondersteunt andere kleine lokale producenten. Met haar passie en uitgebreide kennis van la meuse en haar hartelijkheid is zij een spil in het web van verschillende coöperaties.
Femke van den Heuvel
Links:
– Instagram VIP Health & Nutrition
– Facebook VIP Health & Nutrition
Voor wie?
Deze dagen zijn voor iedereen die graag de natuur ingaat op de niet betreden paden, daar waar bijna nooit iemand komt, maar voor Victor en Ingrid vertrouwde plekken, die we delen met herten en zwijnen en ditmaal met jou.
- Je vindt het leuk om verschillende planten te leren kennen, te begrijpen hoe en waar ze groeien en te leren hoe je ze kan gebruiken en conserveren.
- Je bent gezond en hebt voldoende fysieke en mentale energie voor een soms uitdagende omgeving.
- Je vindt het leuk om al doende te leren, dus naast de theorie zullen we vooral praktisch bezig zijn met de opgedane kennis.
- Je bent graag buiten op lastiger terrein en in alle weersomstandigheden.
Voorkennis: We verwachten een basis interesse in planten, natuur en koken.
Wat gaan we doen deze week:
Het programma:
- Wildplukken: Ontdek de geheimen van het wildplukken! Leer waar en hoe je veilig kunt plukken en wat je met je vondsten kunt doen.
- Plantenherkenning en Geschiedenis: Verdiep je in de geschiedenis en toepassingen van verschillende plantensoorten. Tijdens de week begin je zelfs aan je eigen herbarium.
- Bezoek Kleine Producenten en Boerderijen: Ga met ons op excursie naar lokale boerderijen en kleine producenten voor inspiratie en kennis over duurzame landbouw.
Workshops:
- Maak kruidenolie, azijn en culinaire zouten.
- Leer de kunst van buiten koken met Femke.
- Creëer je eigen cosmetica, badzout en geurige mottenzakjes.
- Ga aan de slag met stekjes en maak een plan voor een eigen thematuin
Excursies:
- Martine’s Wild Fruit Workshop:
- Bezoek Martine’s atelier de confiture en boomgaard met lokaal wild fruit en leer hoe je jam en siroop maakt met dit wild fruit en proef de byzondere smaken
- Tisane en Kruidencombinaties:
- Ontdek de magie van kruideninfusies met P’tisanes en ga die middag zelf aan de slag met jouw eigen kruidencombinatie.
Culinaire verwennerij:
- Dagelijks kookt Femke heerlijke vegetarische lunches en diners met lokale en wilde planten.
- Geniet van bijzondere lunches en diners op buitenlocaties..
Naar huis met..
- Zelfgemaakte olie, azijn, zouten en mottenzakjes
- Een start voor je eigen herbarium
- Een plan voor een thematuin
- handout recepten en introductie tot wildplukken
- Zelfgemaakte infusie en kruidenproducten
- Eventueel stekjes om thuis verder te kweken
Deze zomerweek biedt een complete ervaring voor iedereen die een diepere connectie wil ontwikkelen met planten en hun toepassingen in het dagelijks leven. Ga naar huis na de ervaring van het leven in een klein Frans dorpje met nieuwe vaardigheden, heerlijke zelfgemaakte producten en een frisse blik op de natuur om je heen!
Praktische Informatie
- Datum: Zondag 29 juni (vanaf 15:30) t/m vrijdag 4 juli 2025, woensdag middag vrij
- Locatie: Cousances aux bois en omgeving
- Kosten: 690 euro pp (inbegrepen zijn lunch en diner, koffie en thee gedurende de dag (op zo diner en op woe alleen lunch), alle excursies, het herbarium en producten van de door ons gegeven workshops. Niet inbegrepen zijn de overnachtingen, ontbijt, de reiskosten en verzekeringen. De groep zal maximaal uit 10 p bestaan.
- Inschrijven kan t/m eind december 2024 per mail. De inschrijving staat vast na betaling van de factuur, begin Januari 2025. Lees onze algemene voorwaarden.
Overnachtingen
Er zijn genoeg overnachtigings mogelijkheden in de buurt in verschillende prijsklasses. Van campings en bed & breakfast tot hippe gites:
We geven hier enkele tips, maar zoek gerust ook zelf..
Gites a chonville- Malaumont
Appartement Chonville
Huisje in han sur Meuse
Gites sampigny Maison d’etang
Gites l’oree du champs Lerouville
Kamers Gite et Jardin de la Licorne
Kamers in lerouville
Kamer in Mecrin
Camping saint Mihiel